La Siesta

Jak se vyrábí hamaky?

Hamaky a závěsná houpací křesla La Siesta se vyrábí v Kolumbii v Mendelínu. Když se řekne Medellín, nám Evropanům se nejspíš vybaví loupeže, drogová kriminalita a vraždy. Časy se ale změnily a Medellín rozkvetl v prosperující město a textilní centrum, vyrábějí se zde i tradiční houpací sítě La Siesta. Podívejte se jak:

Děvetadvacetiletá Lina pracuje již šest let ve čtvrti Itagü v textilním závodě Fatelares, kde s 65 kolegy vyrábí houpací sítě La Siesta. „Moji rodiče zažili špatné časy v 70. a 80. letech. Ale teď už je doba strachu pryč,“ říká Lina a vesele pokračuje: „Cítím se v Medellínu bezpečně a velmi dobře.“

Obrázek

Druhé největší město v Kolumbii bylo ve skutečnosti po celá léta centrem vlivného a nechvalně známého drogového kartelu "Paisas". Tehdy se Medellín vyznačoval největším počtem vražd na světě. Ty dny už jsou ale minulostí, tří miliónové město se stalo prosperující metropolí, která navíc rozkvetla pěkně upravenými parky a zahradami, takže se mu občas přezdívá město věčného jara "Capital de la eterna primavera."

Ale zpátky k Lině. Ve světlé, čisté místnosti sedí u šicího stroje a pracuje s látkou z jemné organické bavlny, která se používá na výrobu houpacích sítí. Šije tunýlek pro upevnění závěsných šňůr. Musí to být pevné, protože za tyto šňůry bude houpací síť uchycena a ponese hmotnost odpočívajících lidí.

Práce Liny je však rozmanitější: „Někdy splétám silné a pevné šňůry, jindy pracuji s automatickým nožem a upravuji jejich délku nebo balím hotové houpací sítě do malých kompaktních rolí, aby mohly jít na export. Líbí se mi, že každý den mohu dělat něco jiného."  Coby svobodná matka osmileté dcerky je ráda, že tu získala travlé zaměstnání. Její Manžel totiž přišel před sedmi lety o život při nehodě na motorce.

Navzdory této osobní tragédii ale zůstává optimistická a i po zdravotní stránce se cítí dobře. Ve výrobním areálu je totiž přítomná zdravotní setra, jež se stará nejen o ochranu sluchu zaměstnanců, ale také o jejich drobné nemoci. „Je dobré, že máme pravidelnou pracovní dobu s častými přestávkami, při kterých si můžeme odpočinout.“

Takovéto pracovní a sociální podmínky jsou součástí standardů GOTS (Global Organic Textile Standard), certifikátu pro zpracovávání textilu z ekologicky pěstovaných přírodních vláken, kterým se nyní kolumbijská společnost Fatelares (výrobní partner La Siesty) může chlubit. „Certifikace nám přinesla mnohé výzvy,“ říká manažer společnosti Carlos Manuel Gonzales Villages.

Obrázek

„My všichni se však striktně držíme přísných předpisů a auditoři, kteří zkoumali naše procesy jako pod mikroskopem, jsou více než spokojeni. My podnikatelé máme společenskou odpovědnost vůči lidem, kteří pro nás pracují,“ říká Carlos Manuel Gonzales Villages a pokračuje. „Budou-li se cítit dobře, bude je těšit i práce, a my se můžeme radovat z vysoké kvality houpacích sítí.“

Na certifikaci aktivně spolupracovali všichni zaměstnanci. Lina vysvětluje: "Toto osvědčení je dobré i pro mě. Oceňuji nejen spravedlivé pracovní podmínky, ale také to, že nejsem při práci vystavena žádným toxickým látkám, které by ohrožovaly mé zdraví,“ vysvětluje žena a po chvíli zamyšlení dodává: „Bude lepší, když zůstanu zdravá, konec konců moje dcera má jen mě.“

Kolumbie

Hlavní město: Bogotá, DC 
Počet obyvatel: 47,7 miliónů 
Rozloha: 1.138.748 km2 
Průměrná délka života: 73,64 rok 
Měna: Kolumbijské peso (COP) 
HDP na obyvatele: 7752 USD 
Nezávislost: od roku 1810 (dříve patřila pod Španělsko) 
Podnebí: velmi rozmanité v závislosti na nadmořské výšce – od mírně tropického pásma na severním karibském pobřeží, přes tropické až po klima alpských ledovců v horských oblastech Období sucha přicházejí během prosince a ledna. Od května do července trvá období dešťů. 
Příroda: Kolumbie je domovem 10 procent stávajících světových rostlinných a živočišných druhů a zaujímá tak druhé místo v biologické rozmanitosti. Ekonomika: řezané květiny, káva, banány, textil. Mák setý a koky jsou nelegální, pokud se pěstují ve velkém měřítku.

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality