La Siesta

Hygge. Dánský recept na štěstí

Dánové patří k nejšťastnějším lidem na světě, a to i přesto, že mají po většinu života nad hlavou šedou oblohu, z které prší až 171 dní v roce! Možná právě časté plískanice a dlouhé zimní večery je naučily těšit se z maličkostí, užívat si tepla domova a společnosti rodiny a přátel.

Když venku zuří živly

„Protože, že za okny zuří přírodní živly, můžeme být spolu, aniž bychom plánovali cokoli jiného než odpočinek a společnou pohodu,“ vysvětluje Christian Bjørnskov, profesor Aarhuské university a autor knihy Lykke (Štěstí).

Hamaky a houpací sítě

V Dánsku zkrátka vše směřuje k hygge [čti hϋke] – k okamžikům, kterým vládne pospolitost, spokojenost a nenucenost. Hygge by se také dalo popsat jako chvíle, kdy si bezstarostně užíváte přítomného okamžiku nebo také slovy dánské básnířky Tove Ditlevsenové coby „stav, kdy jste v souladu sami se sebou, svou manželkou či manželem, daňovým úřadem i vnitřními orgány.“

Krása obyčejnosti

Hygge je dánské národní bohatství, bez hygge by byli Dánové ztraceni stejně jako Němci bez pořádku a preciznosti. Kde jinde na světě, než v této malé zemi byste mohli ve školce před velikonočními prázdninami najít toto oznámení: „Nezapomeňte také někdy nedělat nic. Pro děti je důležité mít čas na nicnedělání doma v bačkůrkách bez všech těch dobře míněných plánů, jako je jít do zoo a do kina nebo podnikat všemožné jiné aktivity.“

„Tím nicneděláním se myslí jen tak se do něčeho pustit se zanedbatelným úsilím nebo účelem. Jde o to se zklidnit a uvědomit si, že krásné okamžiky se mohou skrývat mezi párem bačkůrek, vysvětluje ve své knize “Hygge“ M. T. Søderbergová.

Odpočinek v hamace

Pro navození hygge je také důležité dobré jídlo, pití a příjemné prostředí. Nenechte se ale zmýlit, hygge nepřijde, když si to naplánujete. „Můžete se ho snažit dosáhnout, ale nemůžete si ho vynutit, stejně jako si nemůžete říct: Teď se chci zamilovat,“ vysvětluje Iben Sandalová, psycholožka a autorka knihy Dánský způsob rodičovství.

Jak tedy na hygge?

Udržovat dobré vztahy

Anna Elisabeth Gongeová pravidelně navštěvuje mnoho postarších lidí ve svém okolí a oni ji. „Napeču šedesát čtyři žemlí najednou a další připravím ve chvíli, kdy se sní ta poslední. Tím pádem mám při každé návštěvě o co se podělit a co nabídnout hostům. Když vidím, že je soused doma, tak mu někdy sáček se žemlemi zavěsím na kliku,“ popisuje asi sedmdesátiletá paní svůj recept na šťastný život.

Udržujte dobré vztahy

Marendine Ladegaardová (30) také ráda vytváří hygge pro své přátele. „Nejdůležitější je, aby se hosté u mě cítili jako doma. Považuji například za velký kompliment, když si sami zajdou do kuchyně, podívají se do skříněk a vezmou si, co potřebují. Časem to může skončit tím, že u mě mají svůj oblíbený hrneček, což jim pomáhá, aby se u mě cítili jako doma.“

Vytvářet útulný domov

Hegge přístup k životu dal vzniknout i dánskému designu, jehož hlavní rysy jsou jednoduchost a funkčnost. Předměty jsou navrhovány s ohledem na používání, nejsou to výstavní artefakty, kterých se nikdo nesmí dotknout. „Pokud je něco příliš krásné, luxusní a extravagantní, ubírá to na uvolněnosti a všednodenní kvalitě, která je klíčovou hodnotou hygge,“ vysvětluje Jeppe Trolle Linnet, odborník na hygge.

Mějte doma útulně

Dánové se obklopují přírodními materiály, kombinují staré s novým a málo dbají na módní výstřelky. Dávají přednost osobitosti a věcem, které jim připomínají výjimečné okamžiky strávené se svými blízkými.

Obzvláště vynalézaví jsou při zútulňování zákoutí, z kterých vytvářejí dobíjecí stanice nejen pro telefony a počítače, ale především pro sebe samotné a svou rodinu.

Pozvěte hygge k sobě domů

Pokud vás hygge zaujalo a chtěli byste ho nalákat k sobě domů, máme pro vás několik tipů:

Do rohu místnosti (kouty v nás vyvolávají pocit bezpečí) si zavěste prostornou houpací sedačku, vybavte ji měkkými polštáři a dekou. Poblíž umístěte lampičku a stolek, a ponořte se do dobré knihy s šálkem čaje a něčím na zub.

Vynikající hygge nápad je také zavěšení houpací sedačky poblíž krbu. Rodinné houpací sítě, ve kterých si můžete s dětmi číst pohádky nebo si jen tak povídat jsou také přátelské k hygge. Dokáží navodit báječnou prázdninovou atmosféru, i když se třeba venku čerti žení.

Naučte se odpočívat

Další skvělé nápady včetně chutných receptů a inspirativních příběhů lidí, co ví jak na hygge, najdete v knize “Hygge“ od M. T. Søderbergová, z které jsme zde čerpali a také na našich stránkách La Siesta – protože siesta je v podstatě španělským synonymem dánského hygge ;-).

Podívejte se a nabídku našich houpacích sítí a závsných křesel a zhoupněte se do pohody.

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality