La Siesta

Nejzdravější národ světa? Španělé

Španělsko je země plná půvabů. K příjemnému klimatu, lahodné kuchyni, povznášející hudbě a fascinující historii si nově může připsat další přednost – stala se totiž nejzdravější zemí na světě.

Siesta v houpací síti

Agentura Bloomberg spojila data OSN, Světové banky a Světové zdravotnické organizace, aby obodovala 169 národů podle celé řady faktorů. Hodnotila např. průměrnou délku života, míru obezity, kouření tabáku, kvalitu ovzduší či přístup k čisté vodě.

Na nejvyšší příčce seznamu se umístilo Španělsko s Itálií, Islandem, Japonskem a Švýcarskem v těsném závěsu. Ačkoli výsledky ukazují určitou korelaci mezi zdravím a bohatstvím země, je zjevné, že pořadí ovlivnily i jiné faktory.

Například USA, které má kvůli vysokému počtu předávkování a sebevražd nízkou průměrnou délku života, se umístilo až na 35. místě – to je o pět příček níže než výrazně chudší Kuba.

Co se týče systémů zdravotní péče, ukázalo se, že důležitější je, jak se peníze utrácí, než kolik se jich vydává. Španělsko, kde základní kámen systému tvoří rodinní lékaři, v posledních letech hodně investuje do prevence a screeningu.

Stravou a siestou ke zdraví

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím zdraví je podle agentury strava. Ostatně pozitivní přínosy středomořské kuchyně, bohaté na zeleninu, ořechy, ovoce, ryby, obiloviny a olivový olej, prokázala nejedna studie.

Ve hře je dokonce i tradiční španělská siesta. Podle některých výzkumů má krátké zdřímnutí trvající méně než 30 minut pozitivní vliv na lidské zdraví.

Španělé by se podle předpovědí mohli v roce 2040 dožívat až 86 let, a tím v dlouhověkosti předčít i Japonsko. Než se tak stane a než ostatní země včetně ČR* Španělko dohoní, máte dobrou výmluvu, proč si dát po obědě siestu a k večeři chutnou paellu.

PS: Palleu vám sice neuvaříme, ale siestu vám zajistíme parádní. Stačí si vybrat hamaku a oddat se konejšivému houpání. Ať žije Španělsko!

Doporučujeme

Na zahradu Brisu

Pro bezstarostné odpočívání na zahradě se hodí houpací síť Brisa, která je vyrobená z voděodolného materiálu.  Venku vydrží celé léto, a vy si tak nemusíte dělat starosti s jejím uklízením před deštěm. Navíc je k dostání v mnoha stylech a barvách.

Houpací síť Brisa na zahradu

Pro fajšmekry Floru

Tato prvotřídní houpací síť z organické bavlny vám poskytne nepřekonatelný komfort. Flora je mimořádně prostorná a úžasně měkká na dotek. Díky zdvojeným vláknům a unikátnímu způsobu tkaní unese až 200 kg! Lenošit v ní můžete celá rodina.

Houpací sítě na zahradu pro dva

Pro nenáročné Modestu

Pro ty, co nemají dostatek místa pro houpací síť, máme závěsné sedačky, kterým k ukotvení stačí jen jeden bod. Také ty poskytují užasný relax, dobře se v nich čtou knihy, popíjí káva či hledí do zeleně. Modesta má čisté linie, jednoduchý design a přírodní tóny nebělené bavlny či kávy.

Houpací křesla vhodná na zahradu

E-shop houpací sítě La Siesta

*Česká republika se v žebříčku nejzdravějších států světa umístila na 29. místě. V míře obezity Češi zaujali 22. příčku s 21 procenty dospělých v populaci.

Zdroj: www.bloomberg.com


Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality