La Siesta

Jak přežít práci z domova

Také jste si ještě nedávno, před celostátní karanténou, mysleli, že home office není nic pro vás? Nezoufejte, poradíme vám, jak si při práci z domova udržet pracovní morálku, dobrou náladu i čas pro sebe.

Práce, rodina, zábava

Mějte především na mysli, že k tomu, abyste si dlouhodobě zachovali pracovní výkonnost i psychickou pohodu, potřebujete uspokojit své tělo, mysl i ducha. Proto si dopředu naplánujte, kdy se budete věnovat práci, rodině a kdy dobíjení svých baterek – ať už dobrým jídlem, sportováním, procházkou v přírodě, čtením knihy či hovorem s přáteli. Rozumné rozvržení dne vám pomůže vyhnout se prokrastinaci i přehnanému workoholismu.

Obrázek

Experimentujte

Nebojte se experimentovat. Internet je plný zaručených rad, ale nikdo nezná vás ani vaši pracovní či rodinnou situaci tak dobře, jako vy sami. Nyní máte příležitost najít si takový životní rytmus, který bude vyhovovat vašemu naturelu.

Například: Využijte časné ráno, které byste jinak trávili v dopravních prostředcích, k meditaci, běhu či svižné procházce. Tím se pěkně nastartujete a dopoledne hladce zvládnete operativu - pracovní telefony, maily, plánování apod. Po obědě se můžete věnovat dětem a rodině a večer, když zavládne klid, se ponoříte do hluboké a soustředěné práce.

Anebo úplně obráceně – ráno hluboká práce, odpoledne operativa a večer jogging, čtení pohádek či sklenička vína. V potaz berte nejen charakter vašeho povolání, ale i činnosti a potřeby ostatních členů rodiny.

Vytvořte si své vlastní zásady a ty dodržujte

Ať už si den rozvrhnete jakkoli, snažte se plán dodržet. Pomoc by vám v tom mohla jednoduchá, přirozená pravidla, která budou ladit s vaší osobností. Například:

  • S prací začínám vždy v devět (?) hodin.
  • Pracuji pouze ve své pracovně (pracovním koutku) a na tomto místě se ničemu jinému nevěnuji.
  • Než začnu pracovat, vypnu si notifikace ze všech aplikací a na zprávy se podívám, až když dokončím naplánovaný úkol nebo během pauzy.
  • Každou hodinu si dám deset minut na protažení, doplnění tekutin, či relaxaci v houpací síti.
  • Soustředím se vždy na jednu činnost.
  • Místo toho, abych dělal věci rychle, udělám věci lépe.

Přechodové rituály

Buďte kreativní, zásady, které si sami vytvoříte, se vám budou snadněji dodržovat než ty, které jen převezmete. Přejít hladce z jedné oblasti do druhé vám pomůžou přechodové rituály jako například:

  • Než zasednete k počítači, oblečete se tak, jak chodíte do práce.
  • Pustíte si do sluchátek oblíbenou hudbu, která vám pomůže odstřihnout se od okolí a lépe se soustředit na pracovní úkoly.
  • Zapálíte si svíčku a spolu s tím si vyjasníte své záměry.
  • Vymyslíte si svou osobní mantru, modlitbu, která vám pomůže zaměřit pozornost na nadcházející činnost a připomene vám vaše poslání či motivaci.

Jak zvládnout home office, když máte školou povinné děti?

Obrázek

Skloubit práci s domácí školou a zajištěním běžného chodu domácnosti se zdá být nadlidským úkolem. Ale i ten se dá s trochou plánování zvládnout. Inspirujte se tipy naší kolegyně Ireny, maminky tří dětí:

  • Den začínám časem pro sebe. Přivstanu si a jdu se na hodinu projít nebo projet na koloběžce. Poté si dám studenou sprchu a připojím se k rodinné snídani.
  • Hned na začátku jsme si nastavili režim dne. Děti vědí, že po snídani si mají jít zkontrolovat, jakou mají zadanou práci do školy, takže je nemusíme honit a úkolovat. A my rodiče se také pustíme do práce. Důležité je, aby každý měl své pracovní místo, kde bude mít klid.
  • Provoz domácnosti plánujeme na týden dopředu v rodinném kalendáři a snažíme se plán dodržovat důsledněji než dříve:
  • Například plánujeme nákup a jídelníček, včetně toho, kdo bude vařit. V pracovní dny vaříme jen rychlá lehčí jídla jako polévky, těstoviny a rizota. Více do přípravy jídla zapojujeme děti, které teď mají mnohem více volného času.
  • Rozdělíme si domácí práce, děti se například střídají v nádobí a péči o zvířátka.
  • S manželem se domluvíme, který den má který z nás na starosti pomoc dětem se školou. Obvykle už na začátku týdne víme, kdo jede kdy do práce nebo kdy má konferenční hovory.
  • Každý večer hrajeme kostky nebo jinou společenskou hru.
  • Konečně spím alespoň 7 hodin denně ;).

 

Jak si zpříjemnit karanténu

Zacvičte si jógu online.

Protáhněte si celé tělo na koloběžce.

Přečtěte si o blahodárných účincích houpání.


Hodně štěstí při balancování pracovního a rodinného života vám přeje La Siesta

PS: Kdybyste přeci jen propadli stresu, vězte, že v houpací síti najdete klid, uvolnění a místo, kde rychle naberete síly na další nečekané výzvy. Vyzkoušejte třeba  houpací síť Flora z organické bavlny.

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality