La Siesta

Komunitní zahrady aneb Relaxace mezi záhony

Láká vás zahradničení, ale nemáte vlastní pozemek?  Hledáte místo v zeleni, kde byste mohli smysluplně trávit volný čas, anebo jen odpočívat ve stínu stromů zavěšeni v hamace? Poohlédněte se po komunitní či sdílené zahradě ve svém okolí. Určitě nějakou najdete, rostou jako houby po dešti, a to nejen ve velkých městech.

Vlastní potraviny i noví přátelé

Zahrady jsou otevřeny každému, kdo si chce vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu, květiny, setkávat se s podobně naladěnými lidmi, anebo jen odpočívat v pěkném prostředí a prohlubovat sousedské vztahy. Komunitní a sdílené zahrady, které mají ve světě dlouholetou tradici, se začaly šířit i u nás. V Praze je jich přes padesát a ani ostatní česká města nezahálejí.

Sdílené a komunitní zahrady, které si své místo našly mezi paneláky, ve vnitroblocích či na střechách domů, objevíte i v menších městech jako je Kladno, Kolín, Tábor, Jihlava atd.  Podívejte se na mapu komunitních zahrad a nejděte si tu svou. Pokud ve vašem městě ještě žádná není, založte ji. Jak na to vám poradí obecně prospěšná společnost Kokoza, která spojuje lidi se zájmem o kompostování, pěstování vlastních potravin či uzavřený cyklus jídla − zbytky z kuchyně zpracujete na organické hnojivo, které znovu využijete pro pěstování bylinek nebo zeleniny.

Obrázek

Jak na to

Každá zahrada má svá vlastní pravidla, ale obecně platí, že přístup do zahrady získáte zaplacením členského příspěvku. Jeho výše se odvíjí od toho, zda chcete využívat zahradu pro pěstování vlastních potravin, anebo jen pro relaxaci a setkávání. Případně zda se chcete podílet na chodu celé zahrady a přispívat tak k tomu, aby se místo, kde bydlíte, stalo krásnějším a životu přívětivějším. V některých větších komunitách třeba jako v zahradě Kuchyňka si můžete předplatit podíl na sklizni. Získáte tak organicky vypěstovaná rajčata, cukety, hrášek, zelené fazolky, maliny, jahody, ostružiny, rybíz, jablka a další chutné potraviny. Více o zahradě najdete na www.kzkuchynka.cz.

Obrázek

Společné akce i relax mezi záhony

Práce na zahradě, kromě organicky vypěstovaných potravin, přináší i výbornou formu kompenzace k sedavému zaměstnání, vyčistí vám hlavu a nabije vás novou energií. V komunitní zahradě se můžete stavit cestou z práce, zkontrolovat, jak se vašim rostlinkám daří, u kafe se sousedem probrat zavařování okurek či přípravu sirupů a marmelád, anebo si dát šlofíka v hamace.

Členové komunitních zahrad oceňují také společné akce jako jsou večery u ohně, tematicky zaměřená setkávání i to, že se jim o záhon vždy někdo ochotně postará, když odjedou na dovolenou.

Takže pokud žijete ve městě a chybí vám kontakt s přírodou a lidmi, komunitní zahrady jsou tou správnou volbou.

Obrázek

Houpací sítě na zahradu

Aby se práce na zahradě nestala jen další neodbytnou povinností, je dobré ji proložit příjemným nicneděláním, které se nejlépe provozuje v hamace. Na zahradu se hodí venkovní houpací sítě a sedačky z voděodolné látky, které můžete nechat celé léto zavěšené venku. Rychle schnou a nevadí jim déšť ani prudké slunce.

Obrázek

Fotografie jsme pořídili v malé komunitní zahradě Tygr v Petrželi, která se nachází na pražském ostrově Štvanice a v komunitní zahradě Kuchyňka obhospodařující 3000 m² velký pozemek v Praze Troji.

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality