La Siesta

Terapie stromy. Aneb dopřejte si lesní koupel

Pobývání v tichém společenství stromů prospívá lidskému zdraví. Potvrzují to mnohé vědecké výzkumy a země jako Japonsko, Norsko či Velká Británie do tzv. zelených terapií investovalo nemalé finanční částky.

Nejdál jsou asi na Shetlandech, kde pobyt v přírodě dostanete přímo na lékařský předpis. Finové zase poblíž nemocnic staví malé dřevěné chatky s velkými okny a výhledem do zeleně, protože zjistili, že bližší spojení s přírodou zkracuje dobu rekonvalescence.

Japonské lesní koupele

Japonsko do svého národního programu zdraví zařadilo “šinrin-joku“ tzv. lesní koupele už v roce 1982 a vybudovalo na 60 terapeutických cest po celé zemi.

Japonská lesní koupel ale není o žádném cvičení ani joggingu na čerstvém vzduchu, nýbrž o klidném kontemplativním pobývání v blízkosti stromů a vnímání přírody všemi smysly.

Podle studií, které uskutečnili japonští vědci, pobyt v lese snižuje produkci stresových hormonů, snižuje krevní tlak, odbourává úzkost, zlepšuje spánek a zvyšuje imunitu.

Blahodárný vliv fytoncidů

Stromy prý na naši odolnost pozitivně působí skrz fytoncidy – esenciální oleje a další látky, které uvolňují, aby se samy chránily před choroboplodnými zárodky a hmyzem. Les je fytoncidy prosycen a jejich vdechování zlepšuje i naše zdraví a dokonce preventivně působí proti rakovině.

Po víkendovém pobytu v lese japonští vědci u zkoumaných osob zaznamenali zvýšenou aktivitu bílých krvinek, konkrétně NK buněk, které v lidském těle mají na starosti likvidaci nejen buněk napadených viry, ale i nádorových buněk. Zvýšená aktivita imunitního systému u zkoumaných osob vydržela až měsíc od lesního pobytu.

Zanedbatelný není ani vliv přírody na psychiku. Podle výzkumů pobyt v blízkosti stromů snižuje nepřátelské naladění a deprese, naopak zvyšuje vitalitu a pocit celkové pohody.

Alespoň dvě hodiny týdně

Abyste pozitivní vliv přírody pocítili na svém fyzickém i psychickém zdraví, měli byste v ní pobývat nejméně dvě hodiny týdně. Podle nedávné rozsáhlé studie university v anglickém Exeteru, která zkoumala na 20 000 lidí, jsou dvě hodiny týdně klíčovou minimální dávkou, nehledě na to, zda si ji vyberete najednou, anebo postupně po kratších chvílích.

To, že kontemplativní pobyt v přírodě nám dělá dobře, je obecně známé. Stojí však za to si tuto moudrost stále připomínat, obzvláště v současné době, kdy je pro mnohé z nás těžké vymanit se ze světa chytrých telefonů, sociálních sítí, sledování počtu nakažených covidem 19 a dalších digitálních závislostí.

Vnímejte a obdivujte, pohybujte se beze spěchu

Odložte tedy své mobily a notebooky a vyhraďte si čas pro pravidelný pobyt ve společnosti stromů. Beze spěchu obdivujte jejich krásu, vnímejte vůně, poslouchejte šumění listí, v dlani si pohrajte s kaštany či jinými plody, pozorujte ptáky, mihotavé světlo ve větvích, oblohu… Možná pocítíte vděčnost, úctu a naučíte se radostně prožívat přítomné okamžiky, aniž byste na cokoli mysleli.

Inspirací vám může být americký filozof H. D. Thoreau, který strávil dva roky v lesním srubu a jehož popis „stromové koupele“ vám přinášíme: Stávalo se, že jsem nedokázal obětovat svěží pel přítomného okamžiku jakékoliv práci. Ať práci mozku, nebo rukou. Někdy za letního jitra jsem po obvyklé koupeli usedal na prosluněný práh svých dveří a zůstával tu od svítání až do poledne pohroužen ve snění mezi sosnami, ořechovci a škumpami, v nerušené samotě a tichu, zatímco ptáci kolem zpívali nebo nehlučně poletovali po domě, dokud mě slunce dopadající do mého západního okna nebo hrkot nějakého vozu na vzdálené silnici neupozornil, jak plyne čas.

Houpejte se

Přehodit výhybku z akčního módu do odpočinkového a do soustředěné pozornosti vám pomohou houpací sítě a sedačky. Díky houpání se snadněji uvolníte a zabořeni v příjemné látce budete moci intenzivněji vnímat okolní přírodu. K úplné relaxaci přispěje i fakt, že závěsné systémy jsou díky širokým pásům ke stromům maximálně šetrné.

Zdroje: www.weforum.org, www.sciencedaily.com a úryvek z knihy: David H.Thoreau, Walden aneb Život v lesích

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality