La Siesta

5 tipů pro udržitelnější život

La Siesta, stejně jako mnohé další společnosti, změnila kurz a vydala se na cestu trvalé udržitelnosti. Přidejte se i vy. Máme pro vás jednoduché každodenní tipy pro ohleduplnější a radostnější bytí.

Dejte přednost kvalitě před kvantitou

Pravdivost rčení: Kdo kupuje levně, kupuje dvakrát, je životem prověřené. Levné věci, které se brzy opotřebují, jsou navíc enormní zátěží pro životní prostředí. Jsou doslova synonymem pro plýtvání přírodními zdroji, lidskou prací i naším časem a penězi.

Obrázek
Houpací síť BOSSANOVA od La Siesty z nebarvené organické bavlny je krásná a vydrží dlouhá léta jako nová.

Dřív než se totiž produkt (kvalitní i ten nekvalitní) dostane k zákazníkovi, má za sebou už dlouhou cestu - od těžby a zpracování surovin, přes výrobní procesy, až po přepravu a skladování hotového výrobku. Bylo do něj vloženo spousta lidské práce a při jeho výrobě spotřebováno nemálo energie a vody. O uhlíkové stopě ani nemluvě.

Když se pak, v důsledku snahy výrobců o co nejnižší cenu, výrobek brzy porouchá či předčasně opotřebuje, přijde to všechno vniveč a nám zbydou jenom starosti s odpadem.

Proto se při nákupu zajímejte o filozofii výrobce, dejte přednost těm, kteří jdou cestou trvale udržitelné výroby a používají kvalitní suroviny z obnovitelných přírodních materiálů.

A protože víme, že orientace na trhu není snadná, máme pro vás několik tipů na odpovědné české značky.

Tipy na odpovědné české značky

ONE VILLAGE nadčasové oblečení, které nepodléhá módním trendům, najdete ve ONE VILLAGE - české oděvní firmě z Pošumaví, která používá výhradně organické materiály nezatěžující životní prostředí.

Bohempia na cestu udržitelnosti se vydal i další český výrobce obuvi a oblečení. Bohempia využívá především technické konopí. Jejich designovou filozofií je minimalismus a jednoduchost. Tak mrkněte.

Ahinsashoes – eticky vyrobené boty ze 100% veganské kůže najdete v Ahinsashoes. Značka se soustředí především na barefooty, které vašim nohám poskytnou dostatek prostoru pro přirozený pohyb.

Bambutik – dejte přednost oblečení z bambusu, který roste rychle, bez použití chemikálií a lidského přičinění a který je tak šetrnější k životnímu prostředí než například konvenčně pěstovaná bavlna. Navíc oblečení z bambusu stačí vyprat na nízkou teplotu a nemusí se žehlit.

Snuggs – věděli jste že, používáním menstruačních kalhotek  namísto klasických vložek a tampónů, snížíte dopady na životní prostředí až 3,5 krát a vytvoříte 9,6 krát méně odpadu. To už stojí za zamyšlení, co říkáte.

Mýdlo s jelenem – k přírodě šetrnou drogerii pořídíte u Jelena. S jejich pracími a čistícími prostředky budete mít jistotu, že z vaší domácnosti nepotečou žádné jedy, ale jen biologicky odbouratelné látky.

Vedle nešlápnete ani s drogerií od Tierra Verde či on-line obchodem Econea, který nabízí více ekologických značek na jednom místě.

Besky – zahřeje vás i nákup u Besky - moravské manufaktury, která vyrábí vlněné přikrývky a další lůžkoviny výhradně z ovčí vlny od místních farmářů.

Řekněte ne zbytečnostem

Obrázek
Minimalisticky laděný interiér vám umožní soustředit se na to, co je skutečně podstatné – na sebe a své blízké.

Nevěřte marketérům, kteří se vám snaží namluvit, že nákup čehokoli vám zpříjemní či ulehčí život. Naopak, úlevu vám přinese příklon k minimalismu, kdy doma budete mít jen to, co opravdu používáte.

Každá sebemenší věc totiž vyžaduje naši pozornost, bere nám čas a zabírá prostor. Proto, když máte pocit, že ten nový úžasný produkt opravdu potřebujete, dopřejte si čas na rozmyšlenou a s koupí pár dní počkejte. Mnohdy se totiž ukáže, že se bez něj docela dobře obejdete.

Marie Kondo, autorka bestselleru Zázračný úklid, tvrdí, že když se lidé zbaví neužitečného harampádí, vytříbí si myšlenky, názory a snadněji najdou cestu k radostnějšímu a vyrovnanějšímu životu. Její úklidová metoda KonMari určitě stojí za vyzkoušení.

Nakupujte lokálně

Lokální produkty nezanechávají tak výraznou uhlíkovou stopu jako ty dovážené tisíce kilometrů. Navíc, pro místní výrobky často platí přísnější pravidla než pro ty z daleké ciziny, a to nejen ohledně jejich složení, výrobních postupů ale i pracovního prostředí a ohodnocení lidské práce.

V neposlední řadě koupí lokálních produktů podpoříte svůj region, z jehož prosperity budete zpětně profitovat i vy.

Cestu ke kvalitním a zdravým potravinám ve vašem okolí vám zkrátí web www.lovime.bio a také server o komunitách, které propojují spotřebitele a místní zemědělce www.kpzinfo.cz. Mrkněte třeba i na Scuk, který je zaměřen na prodej od farmářů přes výdejní místa.

Obrázek
Komunitní zahrada na pražské Štvanici

Zajímat by vás mohla i Kokoza, kde se všechno točí kolem komunitních zahrad a kompostování. Proč? Je to jednoduché – kompostování vrací živiny do vyčerpané půdy, snižuje uhlíkovou stopu i emise metanu, zadržuje vodu a uhlík v zemi atd.

Kompostujte i vy. V Kokoze vám poradí, jak na to a nabídnou prověřené kompostéry a vyvýšené záhony.

Kouzlo upcyklace

S recyklací už jsme se sžili. Češi prý vytřídí až 77 procent všech použitých v ČR vyprodukovaných obalů. S upcyklací, spočívající v tom, že se z odpadového materiálu vytvoří něco, co má ještě vyšší hodnotu, než měl původní výrobek, se teprve seznamujeme.

Nechte se inspirovat světovými umělci anebo českými firmami, jako je Srna, Forewear či Contiqua a ze starého oblečení, nábytku nebo zbytkového materiálu vytvořte vlastní designové kousky.

Nakupujte z druhé ruky

Svou kreativitu můžete využít i při nákupech z druhé ruky. Pokud se po novém kousku nábytku či šatníku poohlédnete na místním bleším trhu či v sekáči, získáte originální kousky za hubičku a ještě prospějete životnímu prostředí.

Máte-li rádi změny, vyměňujte si oblečení s přáteli – to, co se vám už okoukalo, jiného dozajista potěší.

Své oblečení můžete vyměňovat přes www.swapprague.cz či prodávat/kupovat na Vinted a podobně zaměřených on-line tržištích. Poskytnout je můžete i charitativním organizacím jako např. www.fandimamam.czwww.satnikpraha.cz.

Designové kousky nábytku si můžete zakoupit nebo nechat vyrobit na míru z použitých jednocestných palet, kterým vdechují druhý život návrháři a truhláři a v Paletkách.

Obrázek
Nábytek vyrobený z jednocestných palet, které by jinak skončily jako topivo. Foto www.paletky.cz.

Podělte se s ostatními

Způsobů, jak ulevit životnímu prostředí, je samozřejmě mnohem víc. Co se osvědčilo vám a jakou udržitelnou značku máte v oblibě? Napište nám na info@lasiesta.cz, vaše tipy s radostí přidáme do seznamu.

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality