La Siesta

Hamaky pomáhají léčit porodní traumata

Způsob, kterým se rodíme na svět, má na náš život zásadní vliv. Traumatické zážitky, mnohdy spojené s bojem o život, zůstávají v podobě silného otisku (emočního náboje) uloženy v našem těle po celý život.

Ačkoli si na ně nepamatujeme, zanechávají v těle zbytkové napětí a podvědomé pocity, které se dříve či později projeví například formou úzkosti, panické ataky, deprese, sklonu k závislostem či jako jiné zdravotní obtíže.

Obrázek

Metoda dosycení

A právě na tyto problémy se zaměřuje terapeutka a porodní dula Kristýna Strolená a její kolegyně Ripsi Zohrabyan Myšáková. Spolu vyvinuly terapii v hamakách, kterou nazvaly Metoda Dosycení.

„Pokud porod probíhá přirozenou cestou v láskyplném prostředí, máme v životě tendenci vytvářet lepší vztahy a vnímat svět, do kterého se rodíme, podobně jako mateřské lůno – tedy jako bezpečné místo k životu.

Naopak traumatické zážitky během porodu či v raném dětství v nás mohou zanechat otisk, jehož optikou pak vnímáme i svět – tedy, že o život musíme bojovat a snažit se,“ vysvětluje Kristýna Strolená a pokračuje.

„Tyto nevědomé, hluboko uložené vjemy se v dospělosti mohou projevovat jako chronické napětí v těle, neschopnost se uvolnit, existencionální strachy nebo stres, úzkost či deprese.“

Hamaka navozuje pocit bezpečí

„Dobrou zprávou ale je, že tyto emoční otisky se za určitých podmínek dají přepsat. My k tomu využíváme hamaky, jejichž jemné houpání na zcela podvědomé úrovni navozuje pocity bezpečí, důvěry a bezpodmínečného přijetí, které jsme prožívali v prenatálním období v děloze, pokud tedy těhotenství bylo chtěné a po zdravotní stránce probíhalo v pořádku.

Fyzické vjemy z hamaky spojujeme s vedenou/řízenou vizualizací a dalšími technikami navozujícími meditativně hypnotický stav, při němž si můžeme zasunuté traumatické zážitky zvědomit a následně přepsat jejich emoční otisk.

Mozek totiž za určitých podmínek (v hypno - meditativním stavu) víceméně nerozlišuje mezi skutečným zážitkem a živou vizualizací.

Pokud tedy nový “otisk“ proběhne příjemným způsobem, svět se znovu stává bezpečným místem podobně jako mateřské lůno. V terapii si klienti ve svém organismu ukotví vše potřebné pro to, aby se jim žilo lehčeji.“

Dosycení pocitu bezpečí a hojnosti doma v obýváku

Pocity, že svět je v pořádku, že je o nás postaráno, že jsme chráněni a opečovávaní si můžeme dosycovat i sami doma v houpací síti či závěsné sedačce.

Terapeutka Kristýna Strolená, doporučuje uvelebit se v síti právě s tímto záměrem a procítit si: „Teď na chvíli jsem v úplném bezpečí, jen se houpu, nemusím nic dělat, o nic se starat.“

„Vědomí a plné procítění toho, že je o mě postaráno, pomůže podvědomě navodit i kulatý polštářek symbolizující placentu, kterou spojujeme s výživou, hojností a zabezpečením. Polštářek si můžeme položit na břicho či pod záda, držet ho v náručí apod.

Připomínat si tyto pocity právě v dospělosti, kdy jsme často zahlceni starostmi a povinnostmi, je velmi osvěžující a prospěšné pro naši psychickou rovnováhu a fyzickou pohodu.“

Obrázek

Hamaky pomáhají také těhotným ženám

Hamaky se podle Kristýny Strolené osvědčily i těhotným ženám a rodičkám. Nejenže hamaky či závěsné sedačky navozují pocit klidu a pohody, který je důležitý pro matku i dítě, ale pomáhají řešit i různé tělesné diskomforty především v oblasti pánve, beder či kloubů.

„Váha i svalový tonus těhotné ženy má v houpací síti či sedačce větší možnost se rovnoměrně rozložit. Nedochází tak k přetěžování určitých partií, jako když žena odpočívá v klasickém křesle.

Stav beztíže může být pro ženy, které se v těhotenství musí vyrovnávat s váhovým přírůstkem, obzvláště přínosný. Tělo i mysl se snáz uvolní, starosti odplynou a zrelaxovaná žena se v pohodlí houpací sítě může věnovat navazování kontaktu s dítětem, láskyplně s ním komunikovat a vnímat jeho přítomnost ve svém těle.“

„Zároveň mikro-pohyby, kterými bezděčně vyrovnáváme pohyb sítě, podpoří v těle (nejen) těhotné ženy volný průtok krve a lymfy, což příznivě ovlivňuje okysličení a metabolismus. To má pozitivní vliv nejenom na zdraví matky, ale samozřejmě i na vývoj miminka.“

Před tím, než se ale do hamaky či závěsné sedačky uvelebíte, ujistěte se, že je správně a pevně uchycená a odborně zavěšená, abyste eliminovali riziko pádu. Více o tom, jak správně zavěsit houpací síť a sedačku najdete u nás na blogu.

Obrázek

Metoda dosycení na festivalu Respekt k porodu

Autorky svou metodu představí na festivalu Respekt k porodu, který se koná od 15. do 21. května v Holešovické tržnici. Jejich přednáška proběhne 15. 5. od 16:30 v malém sále v hale číslo 13. Na jejich stánku získáte spoustu zajímavých informací a také si budete moct vyzkoušet, jak skvěle se odpočívá v houpacích sítích a sedačkách La Siesta.

Spoustu užitečných informací o Metodě dosycení se dozvíte i na stránkách Terapie pro ženy.

Pro těhotné ženy doporučujeme:

Závěsné sedačky a houpací sítě z měkké organické bavlny a bezpečné patentované uchycení navržené a vyrobené v Německu přímo pro La Siestu.

Obrázek

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality