La Siesta

Lidé, kteří odpočívají 5-6 hodin denně jsou nejšťastnější

Z celosvětového průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 18 000 respondentů ze 135 zemí, vyplývá, že lidé, kteří odpočívají 5-6 hodin denně (ne nutně na jeden zátah) se cítí nejšťastnější. A jak to s odpočinkem máte vy? Také si jako většina západní společnosti myslíte, že odpočinek je něco nemorálního?

Obrázek

Kult pilnosti západní společnosti nás dovedl až k tomu, že o odpočinku, který je základní lidskou potřebou, uvažujeme jako o něčem, co je sobecké a morálně špatné. Ukázalo se to i během velkého mezinárodního výzkumu, jehož výsledky najdete pod názvem The Rest Test.

Celých 60 procent dotazovaných má totiž pocit, že nemají kvůli nekonečným požadavkům a povinnostem, dost času a prostoru pro odpočinek, anebo že jejich potřeba odpočinku je oproti ostatním lidem vyšší a cítí se kvůli tomu provinile.

Přitom odpočinek je naprosto klíčový pro naše duševní a emoční zdraví. Kvůli jeho deficitu, přicházíme o schopnost soustředit se, cítíme se vyčerpaní a emočně labilní.

Odpočívat ale nemusíme 5-6 hodin v kuse, to by mohlo být kontraproduktivní, protože pak se většinou dostaví letargie a pocit viny. Také to ale není jen o sezení v klidu.

Naopak, mnozí z nás si potřebují odpočinout od sedavého způsobu života, takže i lezení po horách, zahradničení, hraní na hudební nástroj, procházky, plavání a podobné aktivity se počítají jako odpočinek.

Hlavní je, abyste se během odpočinku odpoutali od svých problémů a povinností a zažili pocit spokojeného vyčerpání či příjemného uvolnění.

Nejvíc odpočíváme, když se věnujeme sobě, nebo děláme, co nás baví

Obrázek

Dalším zajímavým zjištěním, který průzkum ukázal, je to, že si lidé nejlépe odpočinou při aktivitách, které vykonávají sami – včetně čtení, chůze nebo poslouchání hudby, a to platí jak pro introverty, tak i extroverty.

Podle psycholožky Felicity Callardové z týmu The Rest Test je to proto, že o samotě se snáze naladíme na to, co se děje v naší mysli a těle. Tím, že přivedeme pozornost k signálům svého těla, můžeme mu dopřát přesně to, co potřebuje – ať už jde o odpočinek, nebo fyzikou aktivitu.

To, že se zaměříme na vjemy přicházející z našeho těla, nás také vtáhne do „tady a teď“, což přispěje k uvolnění naší přetížené mysli. Navíc nejnovější výzkumy ukazují, že pomalý pohyb spojený se soustředěným vnímáním těla nám přináší podobné benefity jako intenzivní cvičení či kruhový trénink.

Jak si najít více času pro sebe

Jak si ale na sebe v našem hektickém způsobu života, kdy stále někam spěcháme, něco doháníme, či řešíme, najít čas? Inspirovat se můžete v těch částech světa, kde je siesta součástí každodenního rytmu a hamaky visí na všech terasách, v obývácích i ložnicích.

Hamaky totiž mají tu kouzelnou moc zhoupnout vás během krátké chvilky do pohody. Navíc i ve chvílích klidu udržují (na rozdíl od klasických židlí a křesel) naše tělní tekutiny v pohybu, a tak podporují obnovu celého organismu.

V hamace se také můžete na chvíli schovat před světem a provozovat zmíněné mindfulness (vědomě pozorovat, co se odehrává v našem těle a co vnímají naše smysly okamžik po okamžiku).

Jak na to se dozvíte v článku Mindfulness a interocepce, který najdete na našem blogu.

A v neposlední řadě vám hamaky připomínají, že čas na odpočinek je právě teď. Ne až …, znáte to, že?

Tak příjemné odpočinkem prodchnuté prázdniny, dovolenou, léto, život…

Obrázek

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality