La Siesta

Žij jako minimalista - bohatší život s méně věcmi

Inspirujte se pravidly minimalistů, které se hodí obzvláště v dnešní době, kdy naše rodinné rozpočty krátí inflace. I s méně věcmi můžete vést bohatý a naplněný život.

Obrázek

Minimalistické myšlení

Stát se minimalistou neznamená, že už si nikdy nic nového nekoupíte. Ani to, že se vaše domácnost a váš šatník budou skládat z omezeného množství věcí, s nimiž si musíte vystačit.

Minimalismus je životní styl založený na hodnotách, které vás budou navigovat k uvědomělým nákupům a promyšlenému vlastnictví.

Minimalisté se totiž soustředí na samotné bytí, na život v jednoduchosti, protože věří, že štěstí si v žádném obchodě nekoupí.

Tady je několik minimalistických pravidel, kterými se můžete nechat inspirovat:

Před každým nákupem si položte těchto 5 otázek:

  • Zlepší se tím můj život? Budu mít z této věci dlouhodobý užitek a radost, nebo mi přinese jen krátkodobé uspokojení? Pokud ne, nechte to být.
  • Je to to nejlepší zhodnocení mých peněz? Nemůžu je utratit za něco jiného, co by lépe ladilo s mými životními hodnotami a dlouhodobými plány? Pokud můžete peníze investovat smysluplněji, nechte to být.
  • Jsem ochoten/ochotna zaplatit skutečné náklady (které jsou mnohdy mnohem větší než suma na cenovce) - tedy čas a energii spojené s údržbou této věci? Pokud ne, nechte to být.
  • Jakou nenaplněnou potřebu si touto věcí doplňuji? Existuje jiný způsob, jak toho mohu dosáhnout? Pokud jsou jiné varianty, určitě je nejdřív vyzkoušejte.
  • Můžu se bez této věci ještě nějaký čas obejít? Kdo ví – možná vám den, dva rozjímání pomůže uvědomit si, že se bez této věci úplně v pohodě obejdete. Možná na ni dokonce úplně zapomenete.

Obrázek

Udělejte si z minimalismu dobrodružství

Minimalismus nemusí být nuda, naopak může vám do života přinést spoustu vzrušujících zážitků a příležitostí pro kreativitu. Zkuste například, jaké to je, na pár dní se obejít bez telefonu, bez náhradního oblečení na cestách, bez oblíbené čokolády apod. Uvidíte, kolik nových pocitů prožijete.

Redukujte

Snižováním počtu věcí si minimalisté ve svém životě vytvářejí prostor, aby se mohli věnovat sobě - svému fyzickému a psychickému zdraví, činnostem, které je baví a lidem, na nichž jim opravdu záleží. Jak se k optimálnímu množství věcí dostat? Hrajte si:

1 in/10 out

Pravidla jedné z her, která vám pomůže zredukovat počet věcí, jsou následující: Koupíte-li si jednu novou věc, jednu starší musíte dát pryč – do charity, kamarádovi či do bazaru.

Poměr věcí můžete v závislosti na stavu své domácnosti měnit třeba až na 1 dovnitř/ 10 ven.

Žijte odvážněji, zapomeňte na „věci pro jistotu“

„Just in case (jen pro jistotu)“ jsou prý v angličtině tři nejnebezpečnější slova. Když cestujeme, vezeme s sebou spoustu věcí „jen pro jistotu“.

Také doma máme zásoby neidentifikovatelných kabelů, krabic a dalších nesmyslů jen pro případ, že by se někdy v budoucnu mohly hodit. V současnosti nám ale zabírají cenné místo, a, i když si to neuvědomujeme, berou nám energii.

Kdyby se tento předmět samovolně vypařil,

ulevilo by se mi?

Až se vám zase jednou připletou tyto zdánlivě nezbytné věci do cesty, zkuste si položit otázku: Kdyby se tento předmět samovolně vypařil, ulevilo by se mi? Pokud ano, nemilosrdně se ho zbavte.

Ostatně tuto hru můžete hrát nejen se svými hmotnými statky, ale i s digitálním nepořádkem, vztahy i kariérou.

Je to otázka, kterou stojí za to si položit ve všech oblastech našeho života. Odejde to, co už je přežité, a zůstane jen to, co nám přináší opravdovou hodnotu.

PS: Této otázce jsme, mimo jiné, podrobili i naše houpací sítě a sedačky od La Siesty, které máme všichni doma. Co myslíte, jak zněla naše odpověď?

ŽE SI JE ROZHODNĚ NECHÁME!

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality